cara cuci muka

Masih ramai yang tak ambil peduli cara cuci muka yang betul, main tonyoh asal berbuih dan bilas dengan air. Sepatutnya anda kena ada ilmu walau cuma tentang bersihkan kulit wajah.

Langkah penjagaan yang paling asas perlu dilakukan ialah mencuci wajah. Ini demi mengekalkan kulit sihat tanpa liang pori terbuka, jerawat dan jeragat. Jadi anda pastikan cuci muka kalau anda jenis suka pakai mekap dan banyak keluar rumah.

Cara Cuci Muka Macam Ini Salah, Betulkan Sebelum Kulit Rosak

Benar memang banyak terdapat produk, teknik dan tips mencuci kulit wajah. Namun anda perlu tahu ada juga mitos mengarut yang didengari seperti berkesan tapi sebenarnya boleh merosakkan wajah. Biasanya mitos ini kononnya membersih wajah sebersih yang mungkin dan berkesan.

IKLAN

Cara Cuci Muka Macam Ini Salah, Betulkan Sebelum Kulit Rosak

Mari semak tiga mitos yang sentiasa menjadi tanggapan yang benar, kalau ada yang anda lakukan. Hentikan sekarang dan tukar kepada tips yang lebih tepat.

Cara Cuci Muka Macam Ini Salah, Betulkan Sebelum Kulit Rosak

1. Guna air panas untuk singkirkan kotoran dan minyak

Kulit wajah bukan pinggan mangkuk yang perlu dibilas atau direndam dengan air panas! Cukup sekadar air suam atau suhu bilik yang juga berkesan membersih kotoran dan lebihan minyak pada wajah. Jangan lupa produk pencuci wajah juga akan membantu membersih pori-pori jauh kedalam. Jika anda cuci dengan air panas, kemungkinan berlaku lecur, iritasi dan kulit bahkan terasa lebih kering.

IKLAN

Cara Cuci Muka Macam Ini Salah, Betulkan Sebelum Kulit Rosak

2. Kerap mencuci wajah lebih baik

Jangan mudah terpengaruh amalan mencuci wajah setiap masa, apatah lagi anda mencuci dengan produk pembersih. Ini boleh menganggu keseimbangan pH kulit dan sudah tentu kulit akan menjadi kering. Cuci wajah hanya sekadar dua kali sehari sahaja, pada waktu pagi dan waktu malam sebelum tidur. Cukup!

IKLAN
Selain itu:  Tidur Awal Dan Biasakan Pakai Madu, Bangun Pagi Kulit Glowing!

Cara Cuci Muka Macam Ini Salah, Betulkan Sebelum Kulit Rosak

3. Wajib double-cleans setiap hari

Antara mitos yang sangat ramai salah faham tentang teknik double-cleanse. Teknik hanya boleh dipakai jika anda memakai mekap atau mekap kalis air. Tidak perlu pun lakukan double-cleanse pada setiap hari. Risau ya kulit akan mengalami iritasi kerana terbeban dengan cucian wajah yang berat.

Hah, dah faham? Pastikan anda tahu cara yang betul dan selamat beramal!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI