bahan skincare

Sebelum anda memilih sesuatu produk wajah, ambil tahu bahan skincare yang terkandung dulu. Amalkan konsep baca sebelum pakai dan sebatikan di kulit muka.

Jangan pandang remeh soal ini kerana silap gaya boleh buat wajah anda breakout! Haaa… ini antara bahan skincare yang tak boleh dicampur sesuka hati waktu sapu ke wajah ya. Jemput baca perkongsian saudari Ayza Roslan sekejap.

1. Vitamin C & Retinol

Awas, Bahan Skincare Ini Tak Boleh Dicampur Waktu Pakai!

IKLAN

Anda tak boleh pakai dua ni serentak dalam satu rutin. But it’s permissible to use vitamin C in the morning and retinol in the evening IN THE SAME DAY. Dua-dua ini adalah bahan active & they are super reactive to our skin & sun. Kalau anda guna both of these in a routine, risiko untuk dapat kulit kering dan irritated atau pun risiko untuk dua produk itu tak berkesan langsung sangatlah tinggi.

2. Vitamin C & AHA/BHA

Awas, Bahan Skincare Ini Tak Boleh Dicampur Waktu Pakai!

IKLAN

This is only for beginners. Kalau anda ada sensitive and sensitized skin, tak digalakkan untuk mix dua bahan ini in a single routine sebab tinggi potensi untuk menyebabkan iritasi pada kulit. Orang yang ada damaged skin barrier pun tak digalakkan untuk pakai produk yg ada both of these lagi-lagi yang high in percentage. Tapi kalau basic skincare dah kukuh, boleh je nak mix dua ni. You know your skin better!

3. Retinol & AHA/BHA

Awas, Bahan Skincare Ini Tak Boleh Dicampur Waktu Pakai!

IKLAN

Sama macam tadi, korang tak boleh juga nak pakai dua-dua ni dalam satu rutin yang sama sebab tinggi potensi dia untuk irritate our skin. Retinol & aha bha ini benda yang kita guna waktu malam. Jadi macam mana nak guna? Guna lah pada hari yang anda tak buat exfoliation. Watch out how your skin react, kalau ada any irritation signs, boleh stop or reduce the amount of retinol or AHA/BHA that you’re using.

Okay, dapat sesuatu daripada perkongsian ilmu kecantikan wanita ini? Nanti amalkan sikap baca dulu sebelum beli ya!

Selain itu:  Skrub 2 Bahan Guna Tomato Dan Gula, Kulit Glowing Tanpa Jerawat
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI