Bukan mudah nak berdepan dengan cabaran seperti Norish Karman, keputusannya untuk berhijrah memakai hijab pada tahun 2018 cukup memberikan kesan pada poket rezekinya.

Ini hakikat yang pelakon wanita ini lalui apabila tawaran lakonan semakin kurang apabila banyak watak tak sesuai dengan imej yang dibawa.

Cabaran Norish Karman Selepas Berhijab

Cabaran Norish Karman Selepas Berhijab, ‘Poket Rezeki’ Turut Terjejas

Dalam satu temuramah Norish berkongsi pengalaman yang mencabar sejak dia memilih untuk berhijab. Dia mendedahkan bahawa kebanyakan tawaran yang diterimanya sebelum ini menuntutnya untuk menanggalkan hijab, dan sejak dia memakainya, tawaran lakonan menjadi jarang.

“Jadi, mungkin orang tak setuju saya berhijab. Mesti ada yang cakap ramai sahaja berlakon tak pakai tudung, tapi saya cakap itu bukan ‘Norish Karman’.

“Masalahnya saya terima watak besar yang boleh diluaskan karya.

“Apakan daya, saya sudah berhijab dan pilih untuk istiqamah, tapi banyak juga cabarannya. Mungkin itu juga cabaran selepas berhijrah,” katanya.

IKLAN

Pakai Hijab Beri Kesan Pada Kewangan

Cabaran Norish Karman Selepas Berhijab, ‘Poket Rezeki’ Turut Terjejas

 

Jelasnya, sudah tentu timbul rasa kecewa dalam diri dengan dugaan menimpa kerana mengakui memberi kesan terhadap kewangannya.

“Memanglah ada sedikit kecewa dan ada kesan pada kewangan. Saya akui, kalau dapat banyak tawaran lakonan tak adalah kaya, tapi bolehlah meneruskan hidup.

IKLAN

“Ditambah pula, saya ibu tunggal kepada lapan anak, tapi tak dapat ‘job’ selama bertahun-tahun memang ada rasa sedih,” katanya.

Anak-anak Beri Semangat

Cabaran Norish Karman Selepas Berhijab, ‘Poket Rezeki’ Turut Terjejas

Namun Norish bersyukur mempunyai anak-anak yang tidak jemu memberi semangat biarpun pernah terdetik untuk menanggalkan hijab semata-semata mahu kembali berlakon.

IKLAN

“Kerana semua anak ini luar biasa. Bila tak ada suami, Allah anugerahkan benda lain dan kita kena yakin.

“Saya cakap dengan anak-anak yang saya tiada ‘job’. Kalau ada pun kena buka hijab. Jadi, saya minta pendapat daripada anak-anak apa yang mereka rasa perlu buat.

“Bohong kalau saya kata tak pernah terfikir untuk buka hijab semasa bekerja sahaja sebab saya manusia biasa dan iman turun naik.

“Tapi, anak-anak semuanya tak setuju, mereka kata pasti ada rezeki lain dan sekarang mungkin belum masanya lagi,” katanya.

Selain itu:  Datin Lisa Surihani Baiki Bacaan Al Quran, Cukup Pakej Dengan Rupa Cantik

Pada 2018, Norish berkongsi melalui hantaran di Instagram (IG) bahawa dirinya sudah mula mengenakan hijab dan ingin istiqamah dengan jalan hijrah yang dipilih.

Menerusi hantaran sama, aktres kelahiran Singapura itu mengakui menyesal kerana tidak berhijab lebih awal, selain menyifatkan keputusan diambil adalah hadiah untuk bapa yang sudah lama menunggu tanpa sedikit amarah sekalipun.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI