Niatnya pada mula hanya mahu turunkan berat badan tanpa mengambil kira perkara lain.
Namun di sebalik usahanya untuk mendapatkan berat badan ideal, dia juga turut mendapat kelebihan lain apabila hasil kulit wajah jadi cantik.
Ikuti perkongsian sahabat dari grup Diet Suku-Suku Separuh Khuzai Bo Art yang bukan saja dapat turunkan berat badan tetapi kulit wajahnya juga jadi lebih cantik.
Sebelum itu dia yang mengalami obesiti (ketika 19 tahun berat capai 148kg) berjaya menghilangkan 75 kg dari berat badan asal. Mengambil masa tiga tahun untuk capai berat terkininya iaitu 79 kg.
Berat Turun, Kulit Pun Jadi Lebih Cantik
Memang lepas turun berat kulit jadi putih eh?
Soalan paling saya dapat selama ini. Niat saya mula-mula tak ada pun nak putih or kulit cantik.
Ads
Nak turun 10kg je dulu.. tiba-tiba terturun sampai 75kg. Bonus kulit pun jadi better. Hilang dah kerak-kerak dekat leher/tepi hidung/cuping telinga..
Orang badan besar memang tak boleh lari dari hitam-hitam dekat muka nih..
Tak ada rahsia apa-apa pun. Just jaga makan. Kalau dok melantak macam-macam, macam mana kulit nak cantik. Minum air masak, bukan air manis
Ads
Dok berhabis beribu-ribu beli skin care..tapi makan tak jaga..start dari dalam. Baru laa kulit pun ikut sama cantik.
Lagi pun saya dah 8 tahun jaga mkan. Bukan sebulan dua ya. Tak ada cucuk-cucuk or rawatan muka bagai. Cukup jaga mkan and minum air kosong
Ads
Gula punca utama acne and sebum kat muka ya. Cuba kurangkan gula and minum air kosong. Insya-Allah lama-lama cantik laa kulit tu.
Sesekali masak menu Hari Raya, anda kena ambil tahu macam mana nak simpan rendang tahan lama sampai 3 bulan. Sebab kalau salah gaya, boleh buat anda sakit perut!
Isyh, nak masak rendang memang lah tak susah sangat tetapi kenapa nak membazir. Sayang kalau nak buang dan dibiar cepat rosak. Haaa… jangan risau, Public Health Malaysia ada kongsikan cara simpan rendang. Boleh lah anda makan berulang kali sekali masak.
Simpan Rendang Tahan lama, Cara Ini Boleh Makan Sampai 3 Bulan
Masak sehingga kering untuk menyingkirkan air. Kelembapan adalah punca utama pertumbuhan bakteria.
Selepas masak sehingga kering, masukkan di dalam bekas-bekas kecil dan masuk ke dalam peti sejuk.
Hidang dalam kuantiti sedikit. Jangan hidang dalam bekas besar dan ceduk daripada bekas tersebut.
Makanan selamat jika disimpan dalam suhu bilik maksimum selama 4 jam. Selepas dari tempoh itu, bakteria dalam makanan akan menjadi aktif.
Panaskan dalam kuali dengan api perlahan dan pastikan pemanasan sekata. Jika disimpan dalam peti sejuk beku, nyahbekukan dalam ketuhar gelombang mikro atau suhu bilik sebelum dihangatkan.
Pemanasan semula perlu dilakukan dalam masa dua jam selepas makanan dikeluarkan dari peti sejuk beku.
Simpan dalam peti sejuk boleh tahan selama 3 hari. Simpan dalam peti beku boleh tahan selama 3 bulan.
Tip di atas bukan sahaja untuk elakkan daripada rendang cepat rosak tetapi untuk mencegah keracunan makanan juga.
Semoga bermanfaat!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tidak dinafkan musim durian antara yang amat dinantikan kerana inilah masa boleh makan raja buah ini sepuas-puasnya.
Namun begitu, ada juga yang takut untuk makan kerana dibimbangi boleh mendatangkan masalan pada kesihatan.
Pakar nutrisi Syaza Nutritionist berkongsi fakta mengenai durian untuk mereka yang berminat untuk mendapatkannya.
Menurutnya durian juga mempunyai kebaikan dan nilai nutrisi tersendiri. Antaranya mampu buat anda gembira, membantu kawal tekanan darah dan juga bantu masalah pencernaan.
Ayuh, ikuti perkongsiannya untuk lebih jelas mengenai buah yang mempunyai pelbagai nama, jenis dan saiz.
Ok siapa kat sini suka sangat dengan durian?? OK ini khusus buat anda!
Durian juga seperti buah-buah yang lain mempunyai kebaikan dan nilai nutrisinya yang tersendiri.
1. Durian boleh membuat anda gembira
Ini adalah kerana durian mengandungi asid amino iaitu tryptophan. Apabila dicerna, ia akan bertukar menjadi serotonin, neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk membuat kita berasa gembira dan santai.
2. Durian boleh membantu mengawal tekanan darah.
Durian mempunyai sumber potassium. Di mana pengambilan makanan yang tinggi potassium boleh membantu merendahkan tekanan darah. Selain itu, potassium juga berperanan dalam mengawal elektrolit dan bendalir dalam badan. Ini dapat membantu mengawal tekanan darah dan mengurangkan risiko masalah serangan jantung.
3. Durian boleh meningkatkan kesihatan pencernaan
Durian juga mempunyai sumber serat di mana serat membantu memudahkan pergerakan usus. Melalui ini akan membantu mengelakkan masalah sembelit dan meningkatkan kesihatan pencernaan.
4. Durian membantu melambatkan proses penuaan
Durian juga mengandungi sumber vitamin C iaitu sebanyak 19.7mg. Vitamin C adalah antioksidan yang kuat yang boleh membantu mengurangkan kesan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas.
Semakin rendah tahap tekanan oksidatif, semakin perlahan proses penuaan. Selain itu, durian juga mempunyai antioksidan lain seperti flavonoids, carotenoids, anthocyanins, dan polyphenols. Kajian menunjukkan bahawa antioksidan boleh membantu mengurangkan beberapa tanda penuaan kulit.
5. Durian mengandungi nutrien yang boleh membantu menyokong kesihatan tulang
Untuk pengetahuan semua, durian kaya dengan iron, copper, potassium, magnesium dan kalsium, semuanya penting untuk mengekalkan tulang yang kuat. Satu kajian oleh Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa pengambilan iron yang tinggi, membantu meningkatkan ketumpatan tulang, bukan hanya kalsium sahaja penyumbang untuk mengekalkan kesihatan tulang. Magnesium juga sangat penting ia boleh membantu dalam pencegahan risiko osteoporosis.
6. Durian boleh membantu menggalakkan penghasilan tenaga dengan cepat
Durian mempunyai tinggi dengan kadar karbohidrat iaitu sebanyak 27g dan memberikan nilai kalori yang agak tinggi iaitu 147kcal untuk 100g. Dua ulas durian boleh memberi anda tenaga sebanyak 1 biji pisang bersaiz sederhana.
Walaubagaimana jika berlebihan pengambilan durian, ia akan memberikan kesan yang negatif terhadap badan kita. Bagaimana??
1. Boleh menerukkan lagi masalah Diabetes.
Kajian menunjukkan bahawa pengambilan durian yang berlebihan boleh melonjak paras gula darah. Jika menghidap diabetes, hadkan pengambilan durian anda.
2. Boleh memberi kesan negatif terhadap kehamilan
Ini disebabkan kehadiran acid yang tinggi boleh membuatkan ibu yang hamil tidak selesa tubuh badan. Jadi bagi tempoh awal kehamilan elakkan dahulu pengambilan durian.
3. Durian boleh memberikan alahan makanan terhadap seseorang
Pengambilan durian juga boleh menyebabkan penghasilan gas, cirit-birit, ketidakselesaan pada perut, muntah, dan reaksi alahan pada sesetengah orang. Pengambilan durian yang terlampau banyak juga boleh menyebabkan sesak nafas.
4. Boleh menerukkan lagi masalah tekanan darah tinggi
Bagi mereka yang mempunyai masalah hipertensi, anda perlu lebih berhati-hati kerana pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan kadar denyutan nadi akan menjadi laju. Keadaan ini sangat bahaya.
Secara konklusinya, durian adalah buah yang sangat sedap dan mempunyai tinggi dengan nilai pemakanan. Pengambilan yang sederhana boleh memberikan pelbagai manfaat kesihatan.
Namun, jika diambil secara berlebihan ia mungkin memberikan kesan yang buruk pada seseorang. Jadi ingat pengambilan yang disarankan adalah 2-3 ulas untuk 1 sajian. Pengambilan buah boleh diambil sehingga 2 sajian 1 hari.
Sebelum workout, perhatikan dulu jenis makanan apa yang anda makan kerana jika tersilap boleh menyebabkan badan tidak menjadi seperti yang anda inginkan.
Mengambil makanan yang salah bukan sahaja boleh memberi kesan yang buruk kepada tubuh badan, sebaliknya boleh menghalang anda untuk mendapat hasil yang maksimum.
Oleh itu, sebelum workout pastikan anda tidak mengambil makanan-makanan ini jika tidak mahu usaha anda untuk membina otot menjadi sia-sia.
Siapa kata kaum wanita tidak boleh membina otot, cuba dulu baru tahu hasilnya.
1. GULA & MINYAK
Memang nampak menyelerakan, namun pastikan anda elak mengambil makanan yang mempunyai kandungan gula dan minyak yang tinggi seperti donut atau kuih-muih tradisional sebelum bersenam. Walaupun ia mampu memberi tenaga ketika peringkat awal anda bersenam, namun badan anda akan mula rasa lemah semasa pertengahan aktiviti senaman, sekali gus boleh menyebabkan pening kepala.
2. MAKANAN SEGERA
‘Makanan segera’ bukan sahaja mengundang penyakit, malah ia juga sukar untuk dihadam. Ini kerana darah lebih tertumpu untuk mengalir ke organ perut untuk membantu proses pencernaan. Seterusnya, ia akan menyebabkan darah kurang mengalir ke otot-otot utama yang diperlukan semasa anda melakukan aktiviti bersenam.
3. MAKANAN TINGGI SERAT
Secara umum, makanan yang kaya dengan serat seperti pasta, roti gandum dan oat dapat membuatkan perut anda kenyang lebih lama. Namun sebelum bersenam, makanan tinggi serat ini perlulah dielakkan kerana ia memerlukan masa yang lama untuk dicernakan di dalam badan sehingga boleh mengganggu pencernaan. Ketidakselesaan ini boleh mengakibatkan timbulnya kembung, mual dan kekejangan perut yang boleh menghalang aktiviti senaman anda.
4. MINUMAN BERKARBONAT
Minum jenis ini sememangnya tidak berkhasiat dan sudah pasti ia tidak sesuai untuk diambil sebelum pra-latihan. Kandungan gula yang tinggi boleh membuatkan perut kembung, kejang perut atau mual semasa bersenam.
5. MINUMAN TENAGA
Minuman tenaga sebenarnya mengandungi kandungan gula dan kafein yang tinggi. Pengambilan minuman tenaga yang berlebihan boleh membuatkan pola tidur anda menjadi tidak sekata. Ini boleh mengganggu rutin senaman dan pemakanan sehingga merosakkan impian anda untuk memiliki bentuk badan yang anda idamkan.
6. MAKANAN PEDAS
Makanan pedas perlu anda hindari sebelum bersenam kerana ia boleh menyebabkan terjadinya gangguan pada pencernaan ataupun pedih ulu hati. Bukan itu sahaja, makanan pedas juga boleh meningkatkan kekejangan sekali gus memaksa anda untuk menghentikan latihan atau mempengaruhi usaha anda ketika bersenam.