Kes keracunan makanan biasanya lebih tinggi ketika masuknya bulan Ramadan. Ini disebabkan adanya bazar Ramadan dan ramai yang berkunjung untuk mendapatkan juadah berbuka puasa.
Walaupun begitu, sebagai pengguna kita kena memastikan terlebih dahulu tahap kebersihan atau piawaian kualiti makanan yang disediakan sebelum membelinya.
Justeru itu, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dalam perkongsian di Tiktok memberi pesanan kepada orang ramai yang mahu mendapatkan juadah kegemaran di bazar Ramadan agar berhati-hati dalam membeli mencuba makanan dan minuman yang dijuaal.
Ini kerana biasanya kes keracunan makanan meningkat ketika di bulan Ramadan. Beliau turut merujuk kepada kes dua kanak-kanak yang disyaki keracunan makanan selepas berbuka puasa dengan makanan yang dibeli di bazar Ramadan.
Menurut KJ kes keracunan makanan tidak boleh diambil mudah kerana ia boleh memudharatkan kesihatan dan ada juga ada yang boleh menyebabkan kematian.
Justeru, KJ mengingatkan orang ramai supaya mengamalkan 5 perkara ini untuk pastikán makanan bersih dan selamat.
1. Yang pertama jaga kebersihan diri, basuh tangan sebelum dan selepas menyediakan makanan dan sebelum makan.
2. Guna peralatan berasingan untuk makanan mentah bagi mengelakkan pencemaran pada makanan yang telahpun dimasak.
3. Masak makanan dengan sempurna. Dan pastikan dimakan dalam tempoh tak lebih 4 jam selepas dimasak.
4. Simpan makanan ready to eat pada suhu sesuai dan simpan tak lebih tiga hari dalam peti sejuk.
5. Guna bahan mentah yang fresh dan air yang bersih untuk memasak. Dan sebelum makan, praktis konsep lihat hidu, dan rasa. Kalau ada bau atau rasa yang pelik, janganlah makan. Pastikan selamat dan bersih sebelum makan.
Artikel Lain: Dua Jenama Kit Ujian Kendiri Covid-19 Dibatal Kelulusan. Elak Beli Dikhuatiri Tak Selamat Digunakan!