Untuk menjaga kecantikan wajah, memang sangat digalakkan memakai pelembap agar kulit sentiasa kekal lembap untuk elak masalah kekeringan atau masalah lain.

Namun terdapat banyak produk pelembap di pasaran dan menyebabkan kita agak keliru untuk memilih produk mana yang lebih baik.

Perkongsian Pakar Kulit, Dr Syazween ini memberitahu bagaimana untuk mengenal jenis -jenis pelembap yang ada.

Boleh dijadikan panduan untuk mengetahui mana sesuai dengan jenis kulit anda. Sama ada untuk wajah atau bahagian anggota badan lain.

Artikel Lain: 2 Makanan Penyebab Jerawat Jadi Teruk. Pakar Kulit Pesan Elak Ambil Syawal Nanti!

Silap Pakai Boleh Ada Masalah Jerawat Nanah. Pakar Kulit Kongsi Jenis Pelembap Sesuai!

KENALI PELEMBAB-PELEMBAB ANDA

Hello orang ramai!

Doktor kulit dan pelembab sememangnya berpisah tiada. We love it very much!

Anyway, ramai pesakit agak bingung pelembab jenis apa yang mereka suka?

Its ok, mari kira belajar sama-sama!

IKLAN

Silap Pakai Boleh Ada Masalah Jerawat Nanah. Pakar Kulit Kongsi Jenis Pelembap Sesuai!

1)Secara asasnya, pelembab ada dalam 3 bentuk ; losyen, krim dan ointment. Kandungan air dan minyak membezakan satu dari yang lain.

Silap Pakai Boleh Ada Masalah Jerawat Nanah. Pakar Kulit Kongsi Jenis Pelembap Sesuai!

2)Losyen mempunyai kandungan air yang paling tinggi. Sebab itu dia yang paling nipis, paling senang sapu (spread easily) dan paling kurang melekit. Losyen ni bagus kalau pakai dekat kawasan yang banyak rambut seperti kepala..

Silap Pakai Boleh Ada Masalah Jerawat Nanah. Pakar Kulit Kongsi Jenis Pelembap Sesuai!

Kalau pakai dekat badan ok juga. Cumanya, losyen ni cepat kering berbanding dgn krim atau ointment. So, kena gigih & kerap sapu dekat kulit kering.

IKLAN

3)Kalau losyen paling banyak air, ointment pula spektrum yang lagi satu. Paling banyak minyak (paraffin). Dia paling tebal dan sangatlah melembabkan. Kalau kulit yang teramat kering, doktor kulit memang suka sangat!

Silap Pakai Boleh Ada Masalah Jerawat Nanah. Pakar Kulit Kongsi Jenis Pelembap Sesuai!

Tetapi tak semua orang suka. Satu sebab bila dia tebal sangat, dia boleh sumbatkan liang2 rambut. Ini boleh menyebabkan keradangan atau nanah macam jerawat. Kita panggil folliculitis.

Silap Pakai Boleh Ada Masalah Jerawat Nanah. Pakar Kulit Kongsi Jenis Pelembap Sesuai!
Pic dari internet

Satu lagi, ointment ni melekit. Sebab tu, kita advise pakai dkt kawasan badan/tangan/kaki. Haha kalau nak pakai dekat muka boleh, alamatnya berkilat meghelip la muka. Cuma jangan pakai dan jalan2 di tengah kepekatan malam, satgi jiran ingat orang minyak plak haha.

4)Krim pula dekat tengah-tengah. Ada air sikit, minyak pun ada sikit. Pekat sikit berbanding dengan losyen, tetapi tidak sepekat ointment. Tahan lama sikit atas kulit berbanding losyen tetapi tidak selama ointment.

5)Dua benda kena tahu tentang pelembab yang ada air macam losyen atau krim adalah :

IKLAN

i)Mungkin pedih bila kena pada kulit yang merekah. So hati-hati bila pakai dekat kulit anak yang sedang luka, memang boleh meraung sakit. Ointment would be a much better choice in this case.

ii)Mereka mengandungi preservative (bahan pengawet) untuk mengurangkan pembiakan kuman. Kena bear in mind, boleh menyebabkan allergic kepada kulit orang yang sensitive (allergic contact dermatitis). ). Tandanya, bila pakai, kulit jadi lagi merah dan gatal, bukannya lagi better.

Silap Pakai Boleh Ada Masalah Jerawat Nanah. Pakar Kulit Kongsi Jenis Pelembap Sesuai!

6)Lastly, no pelembab is a good pelembab for everyone. Setiap kulit kita ni unik. Hatta kembar seiras sekalipun tidak akan ada kulit yang 100% sama. Mula-mula cari pelembab memang leceh. But its ok, you will get there.

7)Honestly, we doctors don’t mind what pelembab you are using. As long as it’s a pelembab you are COMFORTABLY and REGULARLY using. Beli mahal2, tapi simpan dalam almari tak berguna jugak kan?

Dr Syazween XX
Pakar Kulit

For more info, follow us on FB : Syazli, Syameen and Syazween Aesthetics, Plastic Surgery and Dermatology

Artikel Lain: Ahli Kimia Kongsi Cara Mudah Cuci Bilik Air Guna Bahan Peluntur, Tanpa Bahaya