Siapa kata kalau mempunyai penyakit tak boleh melakukan sebarang diet. Sebenarnya tidak ada yang mustahil asalkan ada usaha seseorang itu untuk memastikan mendapat berat ideal seperti diimpikan.

Seperti perkongsian wanita ini, yang menghidap arthritis tetapi mampu mengamalkan diet dengan dipantau oleh physio dan trainer terlatih.

Menurutnya dia menhidap penyakit ini disebabkan kesan berat badan dialami sebelum itu.

Artikel Lain: Lepas 9 Bulan Diet, Berjaya Dapat Berat Ideal. Gadis Kongsi Menu Sihat Seminggu Diamalkan!

Setelah mengamalkan apa disaran, dia berjaya melenyapkan 10 kg dalam masa 3 bulan secara diet santai.

Ayuh, ikuti perkongsian Sheila Jamal di laman sosial Facebook Diet Suku-Suku Separuh.

Hilang 10KG Dalam Masa 3 Bulan Secara Santai

Sifu saya ada menjelaskan….(pakar teknologi pemakanan & blogger laman kesihatan)

Diet ini sendiri bermaksud membina tubuh badan..(bukan sekadar untuk kurus..)

Analoginya untuk lebih mudah faham,

‘Jika kita membina sebuah rumah, dengan menggunakan bahan binaan yang tidak berkualiti, hasilnya rumah tidak akan kukuh.. retak, dan boleh roboh.. ‘

Jika kita bina dengan bahan binaan yang berkualiti, insyaAllah rumah akan terbina cantik, kukuh dan insyaAllah tak mudah roboh’

Sama lah juga seperti tubuh badan kita, jika kita mengambil pemakanan yang lebih berkualiti, yang lebih sihat.. seimbang. InsyaAllah badan kita akan kurus dengan sihat… dan tidak mudah mendapat penyakit.. tubuh kita akan berterima kasih kepada kita.

Apalah maknanya kurus, bodyfat rendah… tapi kolesterol plak tinggi…bacaan gula pun tinggi.. dan akhirnya mendapat penyakit NCD spt darah tinggi, kencing manis, asthma, jantung.. strok…dll.. gerd , gastrik pun punca pmakanan.. dan akhirnya boleh mndapat anxiety…

Saya bukan pengamal eat clean, makanan saya pun tidak semuanya ‘clean’ tapi jika diberi pilihan, saya enjoy memilih makanan yang saya rasa saya perlu mengikut limit yang telah disarankan.

Makan ikut AMDR bgi keperluan makro, makan ikut keperluan kalori… makan ikut limit bersesuaian dengan kadar keaktifan saya seharian.. begitu juga dgn garam, gula.. semua kena kawal..

Buat full check up ‘cvd screening’ di klinik kesihatan/private..alhamdulillah semua line normal… tiada yang sangkut

Diet suku suku separuh = Pinggan Sihat Malaysia

Maka, pilihlah makanan yang lebih sihat

IKLAN

Pastikan snacking anda pula bagaimana.

AKAN TETAPI, jika ada yang tidak mampu untuk melakukannya @ stress, boleh la makan mengikut kawalan kalori. Makan apa yang ada, slowly but surely.. biasa dengar kan? Tetapi tetap juga kena kawal, ya kurus tetap kurus, tapi sihat pun menjadi keutamaan dalam diet kita.

Artikel Lain: Guna Kaedah Intermittent Fasting Untuk Capai Berat Ideal. Akhirnya Gadis Ini Teruja Gayakan Baju Raya!

Janganlah pula,antara kita berusaha untuk makan makanan yang sihat, kita conderm pula.. janji dia enjoy.. betul tak?

Kalau dia stress, baru kita bantu. ‘ The Best Diet Is Your Own Diet’

Saya enjoy… ini result saya dulu hingga kini..

Diet slow2/santai2:

Turun 3kg dalam tempoh 9 bulan. ( mcm slow sgt ni)

Diet struggle healthy food + aerobik+ jogging :

Turun 10kg dalam tempoh 3 bulan

Maintain hampir 5 tahun :

Kawalan kalori + healthy food + unhealthy food( kdg2) + aerobik,jogging,running,resistnt, strength training…

Berjaya 65kg ke 52kg. Migrain hilang, sakit lutut berkurang. Bodyfat 22% pling rendah boleh capai ( 21 % blum pnh cecah lg..)

IKLAN

Otw for lean… bukan mudah ni.. but still ok <30%

insyaAllah akan ikut kata my trainer nnti…

Visceral fat- healthy. Lolesterol – normal. Gula – normal

***Walau begitu, saya pngidap arthritis yang perlu dipantau oleh physio dan trainer kerana sakit yang diperoleh effect berat badan dulu.. jadi, hati-hati ya kawan-kawan… mana yang sakit lutut sekarang akibat obes, turunkanlah berat badan segera..jangan buat senaman yang tidak bersesuaian dengan berat badan anda.. sharing yang perlu di share atas pengalaman.**

**Bukan soal turun berat, tapi soal bolehkah maintain?

**Bukan soal kurus, tapi soal bolehkah sihat?

Walaupun saya mengajar orang, tapi saya tetap ada sifu, tetap ade trainer lagi…

Ilmu itu luas… walau kita tahu banyak perkara, orang lain lebih banyak tahu ..semakin kita belajar semakin kita tak tahu..

Kita hanya ikhtiar, jika nak dapat sakit, itu ketentuaNya..

Sharing with love

Antara Menu Diambil:

IKLAN

Menu Lain Untuk Snacking/Breakfast : Boleh beli di sini

Artikel Lain:

Dah Lama Rupanya Hidap Tumor Saraf. Doktor Saran Aaron Aziz Perlu Jalani Pembedahan!