Setiap orang pastinya memasang impian mahu memiliki tubuh badan ideal bagi memudahkan setiap pergerakan.

Bagi mereka yang mahu menurunkan berat badan cara sihat, boleh ikut cara pasangan suami isteri ini yang berjaya menurunkan berat badan mengikut kilogram yang dimahukan.

Walaupun tidak banyak, tetapi cara sihat diamalkan boleh dijadikan panduan untuk mereka yang mahu melakukan diet cara sihat dan selamat tanpa pengambilan produk suplemen.

SEBELUM 2019 VS SELEPAS 2019 (until sekarang)

Husband 72 to 57 (maintain) dulu kategori obes sekarang dah normal. (tinggi 165cm)
(1bulan turun 10kg = 62kg, after that baru dia turun pelan-pelan until 57kg)
Saya 55/56 to 45 (maintain) dulu normal skrg pun normal (tinggi 153cm)

Tempoh masa
Husband 1 month (turun 10kg) after tu turun lagi sampai maintain sekarang 57kg.
Saya 2 weeks shaja dah hilang 10kg (skrg maintain je 45kg)
*Calculate ni roughly..saya dah tak ingat mane saya screenshot gambar BMI saya & en.abey sebab hal dari 2019,gambar BMI missing dah entah mana
*Amalan usaha bermula 2019 sehingga sekarang just maintain.

Yang dilakukan
1. Setiap hari bermula tahun 2019 – 2020 (6bulan konsisten tanpa culas..around bulan 7 ke 9 mcmtu), amalkan sarapan pagi HANYA overnight oat..TANPA SUSU..sebab susu tak sesuai untuk yang nak turun berat (bila campur dengan buah). Susu baik hanya diambil secara segar tanpa campur apa-apa atau hanya sekadar campur kurma sahaja. Dengan sukatan suku2 separuh (dalam pemilihan bahan) tak campur aduk..ikut pengetahuan dlm KKM..dan beberapa sumber akademik lain. Sedikit contoh overnight oat saya.

2. Suku-suku separuh memang dah menjadi kebiasaan bila makan tengah ari..sebab menu saya memang lebih banyak lauk-lauk sihat. Saya jarang sangat menggoreng, masak lemak. Nasi beras tukar parboiled, lebih banyak sayuran (tengahari saya tak amik buah sebab saya dah makan buah ketika waktu yang betul iaitu waktu pagi sbg sarapan pagi bersama serat2 sihat)..menu makan tenghari saya kebanyakan 90% adalah menu-menu reneh, stim, bakar, rebus, dressing, celur-celur.


.
3. Makan malam saya biasanya tak berat. Kadang-kadang makan nasi itupun selewat sebelum kul8pm. Menu antaranya byk dressing, ulaman, bakar-bakar, stim2, spagethi, sup2, roti-roti, barli + buah, peanut/almond butter homemade + buah-buahan..makan malam saya ambil paling ringkas..tapi yang bersifat kompleks.
.
4.100% berhenti
– Gula pasir (smpi skrg) ganti gula semulajadi baik dan toyyiban
– segala minuman manis di luar (kalau makan luar biasa minum air kosong je)
– biskut (6bulan stop sekarang jarang-jarang)
– kerepek2 (6bulan stop sekarang jarang-jarang)
– kuih (6bulan stop sekarang jarang-jarang)
– fast food

5. Tukar jenis
– Beras to parboiled
– Roti to wholemeal
– Tepung to tepung talbinah organic wholemeal
– Gula to madu asli, kurma, buah-buahan, gula perang (tapi jarang-jarang gula perang)
– Coklat to dark chocolate 70% ke atas
– Koko to 100% koko
– Telur to telur ayam kg
– Ayam to ayam organik

IKLAN

6. Senaman
– 20% sahaja. Tu pun jarang2, tak jogging tapi berbasikal..disiplin sangat tinggi pada menu makanan, waktu makan dan sarapan pagi.

7. Cekedis/Jajan
Semua diganti kepada yang baik dan toyyiban.

8. Minuman di rumah
– Tak ada stok teh, kopi bla bla bla
Yang ada cuma koko & air kosong mineral sahaja.

9. Manfaat saya & husb perolehi
– Gastrik saya sembuh terus. Sejak sekolah menengah, sampai kahwin, makin teruk, masuk hospital, akhirnya sembuh, hilang macam itu je..asbab jaga makan. Baiki balik keperluan perut, usus, probiotik n prebiotik. (kene belajar kasi faham).
– Masalah angin dalam badan saya & husband hilang terus (hampir 9tahun tak solve problem ni)
– Tido bangun tak sakit lg tulang belikat, rasa berat ke ape ke hilang
– Badan ringan, mudah bangun malam beribadah
– Tak mudah letih, ngantuk, dll
– Emosi perhubungan cun2

*Saya & husband tak senam sebab saya rasa badan berat lagi masa tu..rasa penat, sakit-sakit badan nak buat, jadi fokus pada makanan dulu..sekarang bila badan ringan adalah dalam 2x seminggu…senam untuk keluarkan peluh buat dalam rumah saja (kebetulan pulak pkp, so cycling n zumba dalam rumah saje).

IKLAN

In shaa Allah lain ari saya kongsi makanan2 minuman2 saya pulak. Belajar kenal pasti makanan minuman yang baik & toyyiban. Jaga sukatan suku-suku separuh atau sedikit-sedikit tapi kompleks. In shaa Allah ilmu yang betul, disiplin yang tinggi, niat yang solid. 1bulan jer.

Dr.Hajar

Ini Diet Sihat Diambil

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Merana Akibat Sakit Tekak. Doktor Kongsi Cara Kumur Air Garam Atau Makan Aiskrim Kurangkan Sakit!

Rasa Kebas Menyucuk Tanda Hidap Slipped Disc. Boleh Bahayakan Nyawa Kalau Tak Segera Dirawat!

Rajin Workout & Cheat Day Sebulan Sekali. Rahsia Gadis Lenyapkan 20KG Dalam Masa 3 Bulan!