Tidak dinafikan memang sukar sebenarnya bagi seseorang itu untuk menurunkan berat badan.

Malah pelbagai cara telah dilakukan dan jika tidak konsisten pasti hasilnya tidak seperti yang diharapkan.

Walau bagaimanapun cara mudah untuk turunkan berat badan adalah dengan memperbetulkan amalan gaya hidup anda.

Seseorang itu bukan saja perlu mengurangkan pengambilan kalori semata-mata tetapi memerlukan gaya hidup yang bersesuaian sebagai jalan penyelesaian.

Perkongsian wanita ini, Cik Alia Amira Rohadi yang telah berjaya menurunkan 10 kg dalam masa sebulan. Hasilnya dia kelihatan cantik dan langsing terutama di majlis perkahwinannya.

Ayuh ikuti perkongsiannya mengamalkan 10 cara diet berkesan yang dilakukan beberapa tahun lalu dan masih kekal saiz badannya hingga kini.

Turun 10 KG Dalam Sebulan Guna Kaedah Ini

(90kg-58kg) 32kg
Haaa sebelumm itu nak cakap dulu,, ni BERGANTUNG kepda metabolisma, kerajinan serta disiplin yang kuat tau!

Firstly,
Loss 10kg in 1 month
1.kene detox dulu badan tu haaa.. Tahu ke atau tidak berapa tan matrix lemak-lemak serta yang menapak beranak pinak dekat usus itu?? So! Korang blh google tau

2. Pengambilan diet seharian yang saya amalkan ini kalau korang nak tukar or untuk BF mom boleh lebihkan Portion protein (better refer pakar dietition dulu)

IKLAN

Pagi: roti 3 keping+greentea
Air suam (wajib ambik macam mana pon)
Sebelum pkl 9 pagi( kalau untuk pesakit kencing manis whole grain bread tau.. Kalau yang memang manis muka dia tu.. Roti gardenia kosong itu jee haa

Lunch: nasi 2 senduk, ayam atau ikan, sayur hijau rebus/ kukus( saya tak suka lauk kari so memang tak ambik, kadang-kuah kuah kicap jee 

Dinner: buah epal hijau(ini pon pilihan, kalau lunch tak ambil lagi nasi, saya ambik time dinner, tak lebih pukul 8 malam) ehh please,, jangan gatal-gatal nak makan pizza kaa nugget ka malam-malam ini acah-acah mat salleh tau

3. Dalam sehari kena ambik 2-3 litter air suam / day ni wajibalghunoh untuk yang nak loss weight 10kg/month.. Korang boleh google jugak mcm mana nak kira berape liter air untuk diperlukan oleh badan dan cara nak devide tak adalah nanti ulang alik tandass je..

4. Saya memang tekankan pengambilan greentea..bukan kata mnum greentea tak jaga makan ,tak senam tup-tup turun 20kg.. Ehh memang idokkk ler.. Dia MEMBANTU meningkatkan metabolisma selain itu dia jugak bantu dlam loss weight saya peminat greentea ahmad boleh dapatkan di tesco or aeon 

IKLAN

5. Setiap hari koranng WAJIB workout 30min/day untuk perempuan boleh lah nak zumba.. Haaa ini kalau yang keje opis tu mohon buat lebih.. Sebab korang kurang bergerak berbanding cikgu. Nurse ke hulu hilir ni..

6.jangan nak acah-acah makan oat, makan biskut, , roti, tahu tak sebenarnya semua ini lagi banyaakkk bebanan untuk diproses berbanding ambik nasi.. Sooo please!!refer dietition sblm buat keputusan tau!

7.KENA pantang ais, air yang disejukkan, abc,cendol,cool blog, segala mak nenek yang sejuk. Just mnum air suam mengikut liter yang badan korang perlukan (whole day)

8.Pantang lah segala fast food macam kfc mcd pizza subway semua itu untuk 3 buln pertma tanpa ada “treat day”

IKLAN

9. Timbang dulu sebelum mulakan misi.. Setiap minggu make sure timbang! Jaga juga emosi itu biar stabil, sometimes dia akan memberi kesan jugek.. Kalau genetik jenis obesiti , korang kenelah lipat gandakan usaha.. Sebab potensi untuk loss weight 10kg/weeks tu rendah

10.Bangunnn je dari tido sbelum korang g toilet , sebelum gosok gigi, teruss minum air kosong agak-agak dalam 2-3 gelas ( kalau air suam, amaaaat dan sangattt digalakkan) korang boleh search kebaikan mnum air selepas bangun tido. Banyak manfaat dia
Kalau seminggu korang boleh loss cuma 3kg.. Janganlah sedihh dulu sayang! Kalau 4 minggu dah dapat berap?? Haaa gitu

Satu lagi nak pesan ni, jenis yang tak kuat semangat.cepat down.. Please cari kekuatan kamu. Kalau ada awak tu suami yang ada istri gemok! Jangan dihina badannya tapi temanlah dia buat zumba or jagakan anak masa dia tengah workout tu! Kan nampak sawit disitu..

Artikel Berkaitan:

Minum Pati Kurma Untuk Sahur, Gerenti Takkan Lapar Sampai Berbuka. Sesuai Untuk Diet!

WOW! Sebulan Berjaya Turun 4 KG, Ini Rupanya Menu Diet Diamalkan!

Dari Baju Saiz XL Ke XS, Wanita Ini Pilih Diet IF Hilangkan 22 Kg Dalam Masa 4 Bulan!