Bukan mudah untuk menurunkan berat badan dalam masa singkat. Pelbagai usaha dilakukan bagi memastikan seseorang itu mendapat berat ideal.

Namun dengan usaha dilakukan secara berterusan tidak mustahil apa yang diimpikan akan berhasil.

Untuk menurunkan berat badan cara sihat, bukan sahaja perlu lakukan senaman atau workout, pengambilan pemakanan juga penting.

Perkongsian SCha EllCha Lee(MamiScha) dalam grup Diet Suku-Suku Separuh  memberitahu tip mudah untuk diamalkan sepanjang proses berdiet dalam tempoh 10 bulan.

Dia berjaya menurunkan 24 kg dalam tempoh itu dan tidak lokek berkongsi tip diamalkan. Juga memberitahu diet yang diambil.

Berjaya Turunkan 24KG Dalam Tempoh 10 Bulan

Assalamualaikum, Hi semua, ok la sebab selalu share resepi dan menu-menu diet harian, ramai pulak minta tips sekali. Ok saya share sikit tips saya loss 24kg+ dalam masa 10 bulan.

Tapi ini progress dulu tau, Sebab sampai sekarang masih maintain je. Dah 8 tahun lebih dah amal DSSS ni, Alhamdulillah masih Istiqomah hingga sekarang. Kalau suka tips saya boleh follow silakan. Semoga bermanfaat untuk semua. 

1. Kurangkan garam, minyak dan gula. Kalau boleh elak, elakkan la ambil makanan bersodium tinggi, makanan tinggi gula, makanan process dan fast food.

2. Ambil makanan dari sumber-sumber Semula jadi seperti Ayam, Ikan, Telur, Kekacang, Sayur sayuran dan Buah buahan.

3. Makan kerap tetapi dalam portion yang betul. Ambil Suku Suku Separuh. Suku Karbo (Nasi, Roti, Bihun), Suku Protein (Lauk Pauk), Separuh (Sayur sayuran).

4. Kurangkan pengambilan karbo. Setiap main meal ambil segenggam tangan sendiri sahaja.

5. Lebihkan sayur sayuran. Kalau rasa nak mengunyah, kekacang adalah sumber lemak yang baik untuk mengunyah. Baked kosong ambil 10-12 biji untuk sekali snacking. Atau boleh ambil buah buahan atau sayur sayuran sebagai healthy snack.

6. Kurangkan ambil air manis-manis. Kalau boleh lupakan terus pun takpe air bergas atau berkarbonat tu. Banyakkan minum air kosong dan boleh ambil kopi kosong, fresh milk atau green tea kosong. Sedap.

7. Perlu tahu maksud DIET yang sebenar. Kerana ada sesetengah persepsi beranggapan bahawa diet itu perlu berlapar. TIDAK! Saya sendiri makan 5-6 kali sehari, Ikut keperluan badan saya pada hari-hari tertentu.

8. Rajinkan diri untuk membaca info-info berkenaan kesihatan dan diet yang betul. Kalau rasa nak mengalah, penat dan stress. Rehat kejap dan cepat-cepat baca balik kisah-kisah kejayaan orang-orang yang dah berjaya! Kalau mereka boleh, takkan kita tak boleh kan? Follow orang-orang yang rajin share menu-menu dan tips-tips diet. Nak follow saya pun boleh. Hari-hari saya update menu² dan tips² diet InsyaALLAH. Hehe Kita support each other ok.

IKLAN

9. Jangan terlalu memaksa badan untuk cepat kurus. Ini akan menyebabkan badan cepat berasa bosan dan stress. Apabila stress, process penurunan berat akan terganggu. Kena ingat, Kita nak gemuk pun makan masa bertahun tahun, takkan nak kurus dalam masa seminggu kan? Sabar. Slow takpe janji konsisten.

10. Tidur mesti cukup 6-7 jam sehari, Tidur yang berkualiti baik untuk kesihatan. Minum air putih sehingga urin anda berwarna jernih. Bila urin warna jernih InsyaALLAH badan kita cukup air.

11. Bersenam. Saya tak bersenam hari-hari. Hanya 2-5kali seminggu. Janji konsisten. Jangan buat seminggu lepas tu cuti sebulan ok. Hehe Bersenam, Saya suka cardio. Tapi saya buat macam-macam senaman supaya tak bosan.

12. Menu-menu saya tak ada sebarang perasa tambahan. Hanya menggunakan garam dan rempah ratus sahaja untuk memasak. U gaiss Boleh la tiruvasi menu-menu ni semua ikut keperluan badan masing-masing ok.

13. Saya suka sayur warna warni. Jadi piring saya memang akan penuh dengan sayur yang berwarna warni. Sayur selalu saya akan lebihkan ulam ulaman, jimat kalori. Dan piring saya ni kecil sahaja ya. Sebab tu nampak penuh.

Ehhh! Kata nak share sikit tips? Ni dah berbelas tips dah share ni. Haha
Ok lah. Ini tips dan cara saya tau. Saya just share apa yang saya amalkan sahaja. Nak follow boleh follow. Taknak follow terpulang. Semoga bermanfaat untuk semua ya.

Antara Menu Diambil:

IKLAN

IKLAN

P/S : Gambar After tu sedang mengandung anak ke 3.
#TipsByMamiScha

Artikel Berkaitan:

Sepantas 2 Minggu Turun 10KG. Wanita Kongsi Tip Diet Sihat & Menu Diambil Setiap Hari!

Lepas Setahun Bersalin Berjaya Dapat Berat Asal. Loca B Kongsi 3 Peraturan Perlu Ikut!

Bahaya Duduk Lama Ketika Bekerja! Wanita Tak Sangka Sakit Bahu, Rupanya Tendon Koyak Habis!