Tidak mudah bagi seseorang itu untuk menurunkan berat padan. Perlukan keazaman, disiplin dan semangat yang tinggi bagi menghadapi dugaan terutama nafsu makan.

Ada yang hampir berputus asa apabila baru sekerat jalan sudah putus asa dek kerana angka berat badan tetap statik walaupun telah cuba pelbagai cara.

Perkongsian seorang gadis bernama Izzah di laman twitter sangat berinsprasi apabila dia berjaya hilangkan 44 kg dalam masa hanya 7 bulan saja.

Beratnya sebelum itu adalah sekitar 120 kg dan kini beratnya sekitar 76 kg saja. Menurutnya apa yang membuat dia terinsprasi untuk menurunkan berat badan adalah faktor dari diri sendiri dan bukan desakan orang lain.

Tiada sesiapa yang menyuruh untuk melakukannya (turunkan berat badan) tetapi memberitahu  dietnya bermula awal tahun lalu hanya untuk suka-suka dan tidak menyangka impaknya hingga menyebabkan berat badannya turun.

Ternyata perkongsian video transformasi dibuat ini mendapat perhatian warganet apabila ramai yang likes dan retweet dilakukannya.

 

Kongsi Perjalanan Diet Izzah

1. Niat

Actually i menyampah everytime baca tips diet yang start dengan niat, like kenapa begitu . Tapi i dah faham sekarang because bila niat you tu salah, you punya konsisten itu tak lama. Cari the reason korang nak diet, sebab siapa sebenarnya?

 

2. Disiplin/Konsisten

Benda ni susah sebenarnya, cara dia satu je . PAKSA tapi ada limit so lama lama you akan biasa dengan cara pemakanan baru lepastu you akan rasa lain if you tak jaga makan. You akan rasa takut dah nak sentuh makanan yang kurang healthy.

IKLAN

3. Minum Air Kosong

For beginner, just cut the sugar . Minum air kosong 25kg 1liter . So if you 50kg then minum 2liter . Biasakan minum banyak before makan so you akan rasa kenyang cepat. Cut sugar ini susah tapi nak tak nak you kena buat 😉

4. Pemakanan

Okay i cerita part i dulu, for starting i amalkan eat clean which is no more minyak, kuah, just bakar/sup/kukus smtg like that. Korang kena eat clean , wajib ! Untuk start, korang kena biasakan tak mau minyak minyak.

Make sure sayur tu portion paling banyak dalam pinggan . Okay then masa puasa which is bulan 4 i stop makan nasi , just makan lauk and sayur . Tapi tipu lah tak makan langsung, dalam sebulan i akan makan jugak dalam 3-4 kali je .

So bila makan lauk ni, i akan makan bakar bakar mostly and sayur for sure plus buah . sebenarnya kenyang je tau korang, i tak tipu. So i tak makan nasi dalam 3-4 bulan, i can’t remember hehe. The reason i tukar jenis diet sebab boring so tak salah tukar 😉

IKLAN

So back to the topic, dalam pemakanan amalkan guna pinggan kecik so korang tak makan banyak. dalam pinggan tu kena suku nasi, suku lauk and lagi separuh sayur. Oh ye before i lupa, before start diet, korang check bmi calculator untuk tahu berat korang normal or not

And the second one is calorie calculator, which is berat korang tu berapa calories korang kena amik . Then korang kena makan makanan yang calorie tak lebih dari calories intake sekarang so you can turunkan berat badan .

Since i tukar tukar cara diet, i paling suka IF diet which is berpuasa 16jam, its hard . Siapa tak boleh jangan paksa sebab cara diet kena sesuai dengan diri . Untuk beginners better not try this. izzah try pun after few months.

Kalau IF diet, izzah tak makan pagi . terus lunch tepat 12jam pastu korang boleh makan anything sampai 8pm pastu start puasa. Tapi jangan la bantai pizza, cake semua. still jaga la maksudnya

So kesimpulan untuk pemakanan ini , pagi tu korang consume light breakfast je tau like sandwich and coffee without sugar . Lunch macam biasa tapi amalkan guna pinggan kecik macam i cakap tadi then snack petang before dinner makan la buah .

Then dinner tu boleh makan heavy jugak macam lunch but not too heavy la okay ? Makan nasi sekali sehari je okeh !

IKLAN

5. Bersenam

Izzah tk suka sangat workout or bersenam. iIzzah lagi suka join any sport’s  game. But so far dalam my diet journey, i tak bersenam sangat . ikut mood, kalau rasa nak bersenam i akan buat simple workout or walk 4-5 round tasik.

Tapi kalau bersenam lagi bagus, so at least korang berjalan pun dah okay . Like every petang tu jalan dekat taman, keluar peluh gitu 😉

That’s all from me, thank you for those yang mendoakan i untuk stay istiqomah aminn ya rabb. thank you untuk kata kata yang very positive from you guys, i really love it! gonna cry for sure

Untuk yang nak start diet , i know you guys can do this !

Kalau i boleh, yang lain mesti boleh. Even diet ni takes time, berbaloi untuk diri kita sebab yang nak sihat tu kita bukan orang lain . Peduli apa orang kata pasal diri you , just be yourself

Last, diet ni takes time. Bukan sebulan terus nampak, memang 3-4 bulan . Its okay, at least berat korang turun and paling penting korang sihat. Self love ini top la before nak diet. Banyakkan sabar , memang penat tapi worth it ! Goodluck and keep it up

Artikel Berkaitan:

Rupanya Ini Senarai 29 Stok Makanan Diet ‘Eat Clean’ Wajib Ada, Kalau Nak Cepat Turun Berat Badan Cara Sihat

Hikmah PKP Gadis Ini Berjaya Hilangkan 20 Kg Dalam Masa 8 Bulan. Selain ‘Brisk Walk’, Amal Diet Suku-Suku Separuh!