Dek kerana kesibukan atau tidak mahu terdedah dengan persekitaran di luar, ramai mengambil pendekatan membelli makanan secara tempahan dalam talian melalui penghantaran rider.

Namun ramai yang was-was juga dengan keselamatan adakah boleh dijangkiti virus Covid-19 jika membeli makanan atau bungkusan dari luar.

Bagi memahami kekeliruan ini, Dr Mohd Izzar Anwari Abdul Khani memberi info berguna menjelaskan perkara ini bagi mengelak salah faham.

Melalui perkongsian di akauan Instagramnya, Dr Izzar memberitahu bahawa tidak perlu disinfeksi bugkusan makanan yang dibeli dari luar.

izzar Boleh ke dapat COVID dari makanan atau bungkusan makanan?

Kadang-kadang balik dari pasar atau ambil bungkusan makanan dari penghantar makanan tu, risau juga kot-kot ada virus C-19. Bahaya ke?

Tiada sebarang bukti mengatakan kita boleh dapat C-19 melalui makanan atau bungkusan makanan. C-19 merebak melalui respiratory/pernafasan dari titisan air/ aerosol orang dijangkiti yang batuk atau bersin.

IKLAN

C-19 tak hidup atas permukaan makanan seperti buah, sayur, makanan beku sebab C-19 memerlukan host /perumah yang hidup (manusia) untuk terus hidup.

Apa yang disarankan WHO ialah:

– Bersihkan sayur / buah dengan air biasa yang bersih sudah memadai.

IKLAN

– Tak perlu disinfeksi bungkusan makanan. Tetapi, perlu mencuci tangan betul2 selepas mengendalikan bungkusan makanan dan sebelum makan

Sama lah macam kalau dapat parcel. Saya buka siap-siap di luar rumah tu, ambil isi parcel dan bawa masuk rumah. Lepas tu cucilah tangan betul-betul.

Pergi pasar/ mall pun semua kena patuh SOP kan. Nak masuk pun kena lengkap vaksinasi. Tangan pun perlu kerap dicuci. Kalau semua ini dijaga, insyaAllah okay.

Ingat ye 3 cara utama virus COVID-19 merebak. #drizzarshares

IKLAN

📖 : @who

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar)

Kredit Foto: Instagram Dr Izzar

Artikel Berkaitan:

Aktif Bersukan. Nana Mahazan Kongsi Tip Untuk Rajin Workout & Jadikan Rutin Harian!

Pernah Muntah Balik Sebab Takut Gemuk. Lepas 2 Tahun Wanita Berjaya Kurus, Amal Diet ‘Clean’!

Terus Bertangas Walau Dah Sebulan Berpantang. Cara Ozlyn Jaga Badan Lepas Bersalin 6 Orang Anak!