Lagi sekali hari ini kes jangkitan terbaru Covid-19 semakin meningkat angkanya dan hampir melepasi tujuh ribu.

Walaupun pelbagai kempen telah diberikan oleh kerajaan dalam memastikan kita dapat memutuskan rantaian jangkitan virus ini.

Dalam satu perkongsian di twitter, Dr. Rafidah Abdullah turut memberitahu kelakuan sebenar rakyat Malaysia yang tidak mengikut Standard Operation Procedure (SOP) dan apa yang patut dilakukan.

Ramai Yang Keliru, Doktor Ini Jelaskan Apa Sebenar Perlu Dilakukan Bab Jaga SOP

IKLAN

Isi Kandungan

2. Makan bersama bukan dengan keluarga yang duduk serumah TIDAK memenuhi SOP penjarakan fizikal; lagi-lagi kena buka pelitup muka. Jadi, JANGAN MAKAN beramai-ramai. Apa salahnya makan seorang diri terutama semasa kerja. Melepak lagilah. Keluar makan ramai-ramai lagilah. Elakkan.

3. Pergi ke mall; keluar beramai-ramai tidak ikut SOP. Bawak anak-anak kecil lagi. Keluar bila perlu sahaja. Seorang keluar untuk beli barangan untuk makan / kehidupan asas cukup lah. Tolonglah jangan salahkan kerajaan buka mall. Mall dibuka bukan untuk anda engkar SOP.

4. TIDAK memakai pelitup muka dengan betul sepenuh masa bila keluar rumah termasuk semasa bekerja. Jangan sekali-kali bercakap dengan sesiapa yang tidak memakai pelitup muka. Menapak satu langkah keluar rumah pun kena pakai pelitup muka.

5. Jangan bersama-sama dengan orang lain di kawasan tertutup lebih daripada 15 minit walaupun kesemuanya pakai pelitup muka. Jika perlu sangat nak berada di situasi ini, pakai FACESHIELD.

Ramai Yang Keliru, Doktor Ini Jelaskan Apa Sebenar Perlu Dilakukan Bab Jaga SOP
Gambar sekadar hiasan.

6. Ziarah menziarah SALAH. Yang ini saya tengok merata-rata punca kes sekarang. Hanya DUDUK DIRUMAH SENDIRI. Sikap tidak apa inilah yang bermasalah. “Sekejap saja; lagi pun apa salahnya”. Kalau tidak rasa salah pada diri sendiri, rasalah bersalah kepada masyarakat Malaysia.

7. Sebagai TUAN RUMAH, JANGAN buka pintu kepada orang lain. Kalau buka, anda salah. Membawang lebih 15 min dengan jiran tepi pagar pun JANGAN; walaupun semua pakai pelitup muka.

8. Kalau anda tahu anda KONTAK RAPAT atau anda tidak menjaga SOP semasa keluar rumah, tinggal seorang diri. Lawat bilik ke bilik didalam satu rumah pun tidak boleh. Serupa juga jika anda PUS, iaitu anda ada kontak dengan seorang yang kontak rapat pesakit positif.

Kalau tidak ada bilik berasingan, jauhi keluarga dan jangan makan bersama. Tak perlu “jaga” hati orang lain. Beri mereka kesedaran, terangkan apa maksud norma baru. Anda selamat, keluarga anda selamat dan anda mungkin menyelamatkan mereka dan keluarga mereka juga.

Sumber: Twitter Dr. Rafidah Abdullah

IKLAN
Selain itu:  Sebiji Tomato Dibelah Dua, Kulit Jadi Cerah Dan Parut Terus Pudar!

Artikel Berkaitan:

IKLAN

GatalnyaTak Boleh Bawak Bincang. Doktor Jelaskan Punca & Kaedah Rawatan Terbaik Kudis Buta!

Pulihkan Wajah Breakout Guna Produk Disyorkan, Hasilnya Kulit Jadi Lebih Cantik & Flawless

Gadis Kongsi Tip Pilih Bauan Paling Sedap, Di Kedai Barangan Penjagaan Diri Popular