Setiap individu pasti pernah melalui saat di mana wajah mengalami masalah jerawat yang teruk.

Jika masalah ini berlaku akan menyebabkan seseorang akan hilang keyakinan diri terutama apabila berdepan di khalayak.

Rupa-rupanya, pemilik Tudung Ruffle, Hanis Arif atau dikenali dengan Anis juga turut mengalami situasi yang sama. Tetapi wajahnya sudah sembuh dari masalah jerawat yang pernah dialami suatu ketika dulu.

Ada beberapa tip yang diamalkan oleh Anis untuk menjaga kulit wajahnya sehingga dia mampu memiliki kulit yang mulus dan menawan.

Nak tahu apa rahsianya? Jom ikuti perkongsian Anis di laman Instagramnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss)

Disini Anis share sikit tips macam mana nak jaga kulit yang tengah jerawat teruk. Tapi anis taknak upload gambar tengah jerawat tu kat sini takut jd mangsa viral lagi.

IKLAN

1. Jangan usik jerawat tu. Setiap kali rasa gatal. Jentik tangan tu. Whitehead memang hilang time tu, tapi parut akan kekal selamanya. Laser pun takleh hilangkan fully parut lekuk in future.

2. Rajin cuci muka. At least 2 kali sehari. Lagi lagi lepas buat aktiviti berpeluh atau pakai heavy mekap. Cuci sampai bersih, tamo cincai cincai je. Spent sikit duit untuk beli brush atau span untuk cuci muka.

3. Pantang makan benda yang korang rasa boleh buat jerawat naik. Macam Anis, Anis takl boleh makan sambal belacan and kuah rojak petis. Makan je konpem akan naik.

4. Rajin pergi facial as request by beautician. Anis usually akan pergi every 2 weeks. Let your beautician take care of your pimple. Selalunya beautician picit jerawat dia takkan tinggalkan parut dekat muka.

5. If jerawat tengah teruk, anis makan ubat doxymicin. But this one, cuma boleh approve by pharmacist. Tak semua orang boleh dapat, unless jerawat bebetul teruk.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss)

6. Tips paling jimat Anis buat untuk hilang parut, dengan guna serbuk kayu manis campur dgn serbuk kunyit. Gaul dengan air. Sapu pada parut dan amal setiap malam. Dalam one week dah nampak improvement.

7. Guna cleanser and supplement yang sesuai dengan kita. Depends pd individu. Product akan berbeza beza ikut orang.

8. Pakai mekap yang bersesuaian dgn kulit dan berkualiti tinggi. Always make sure brush dan span sentiasa bersih.

IKLAN

Hopefully membantu. It tooks few months maybe years untuk fully recover. Jadi kena bersabar dan jangan hilang semangat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Arif (@nononesss)

Kredit Foto: Instagram Nononess

Artikel Berkaitan:

Tak Susah Nak Tampil Cantik, Follow Je YouTubers Beauty Guru Di Malaysia Yang Viral Ini

“Lepas Kerja, Terus Cuci Mekap Elak Wajah Melekit” – Janna Nick Kongsi Tip Miliki Wajah Sihat & Berseri