Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan cara sihat perlu mengutamakan pengambilan pemakanan yang betul.

Justeru seseorang itu perlu jadi lebih berdisiplin dalam pengambilan makanan untuk mengurangkan berat badan.

Perkongsian wanita ini @ikaazamani yang menggunakan teknik diet suku-suku separuh selain mengamalkan intermittent fasting.

Hasilnya dalam tempoh 79 hari, dia berjaya mengurangkan hampir 12 kg.

Alhamdulillah sampai hari ni still buat IF dengan cara diet suku suku separuh

11.9KG LOSS 
Dalam masa 79 hari.
Hari ni ke 79
Siapa nak gambar2 menu kita REPLY nak k nanti kita update lagi

Cara aku diet senang
Aku ikut IF 16 / 8

IF tu apa ?
Intermittent fasting
IF ni bukan diet, tapi ia satu cara atau teknik untuk ajar diri kita tahan lapar, dan aku tambah sikit cara aku, aku ajar diri aku x mengunyah

METHOD IF
DIET SUKU SEPARUH

Apa tu 16/8 ?

Aku 16 jam puasa
8 jam eating window

16 jam puasa dari 8 malam – 12pm
8 jam makan start 12pm – 8 malam

Tapi jangan salah faham
Puasa tu hanya dibenarkan minum air sahaja
8 jam makan bukan bermakna kau boleh melantak apa sahaja

JADUAL MAKANAN AKU

8 malam – 12 tengahari
PUASA
– Hanya dibenarkan minum air sahaja
Tapi mula2 dulu aku taktahan tau, aku bf mom
Aku lapar, jadi aku amik sbiji buah saiz apple atau sepotong buah saiz betik
Untuk hilangkan rasa lapar tu

12 Tengahari
MAKAN (Meal 1)
– nasi segenggam / Buah / Roti
– protein tanpa kuah
(Ikan, telur, ayam, udang tapi aku tak amik daging lembu atau kambing dalam diet aku)
– Sayur tanpa kuah

4 Petang
MAKAN (Meal 2)
– nasi segenggam / Buah / Roti
– protein tanpa kuah
(Ikan, telur, ayam, udang tapi aku tak amik daging lembu atau kambing dalam diet aku)
– Sayur tanpa kuah

IKLAN

7 Petang atau 7.45 PM asalkan sebelum 8pm
MAKAN (Meal 2)
– nasi segenggam / Buah / Roti
– protein tanpa kuah
(Ikan, telur, ayam, udang tapi aku tak amik daging lembu atau kambing dalam diet aku)
– Sayur tanpa kuah

Kau masaklah guna minyak sapi ke minyak apa ke asalkan jangan amik kuah
Mula2 je aku pantang2 lepas tu dah malas sbb aku kena masak 3 4 lauk Face with hand over mouth

Penatttttt
Lauk anak aku lagi lauk laki aku lagi
Pengsan nyah

Macam orang lain diet ada snacking
Aku tak ada Face with hand over mouthFace with hand over mouthFace with hand over mouth

Mula-mula je 10 hari aku diet aku amik buah waktu puasa pagi dan malam tapi turun berat juga

Aku tak amik nasi dengan buah
Kalau korang amik nasi untuk meal 1, kaurang boleh amik buah untuk meal 2. Jangan campur

Air kena cukup ye

1 liter air : 25kg

Contoh berat 90kg bahagi dengan 25kg

3.6 Liter
Latih diri kaurang 8malam dah cukup 3liter
So selepas tu minum lah selebih nya

Menu Sihat Disediakan

IKLAN

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Tekanan Makan Banyak, Jadi Sebab Berat Tak Turun Walaupun Seharian Berpuasa

Berjaya Hilang 10KG, Gadis Ini Kongsi Tip Diet Cara Sihat Sepanjang Ramadan

Berjaya Hilangkan 21 Kg Dalam Masa 3 Bulan, Gadis Ini Kongsi 20 Menu Ringkas Diet Suku-Suku Separuh