Tidak dinafikan, bahaya itu ada di mana-mana. Bukan sahaja di luar, tetapi juga boleh berlaku dalam kawasan rumah kita sendiri.

Dan biasanya jika situasi ini berlaku membabitkan anak-anak disebabkan mereka yang masih tidak dapat membezakan mana satu bahaya atau tidak barang disentuh.

Seperti perkongsian Dr Lyana Kamal ini yang memberitahu bahaya kesan daripada seorang kanak-kanak ini bermain ‘solder paste’ milik ayahnya.

Artikel Lain: Bahaya Virus Kawasaki Boleh Effect Jantung. Kenal Pasti Simptom Selain Ruam Yang Teruk!

Menurut Dr Lyana lagi, ‘solder paste’ ini umpama gam kuat yang digunakan untuk melekatka besi dan perlu berhati-hati menggunakannya kerana mungkin mengandungi asid yang kuat.

Ayuh, ikuti perkongsiannya di laman twitter menggunakan akaun nama @Dr_Aween_LiaNa memberitahu kesan kulit yang terbakar disebabkan bahan kimia yang terkena pada kulit.

Dia juga turut mengingatkan mereka yang ada anak kecil supaya baca dan faham apa yang ingin disampaikannya.

IKLAN

Kesian adik ni. Meraung sakit di klinik saya. Sebab kulit yg paling atas tu (epidermis) sudah mati. Dan sudah ada yang melecet. Bayangkan kalau kulit kita tersiat, sakit boleh menggelupur kita kita kan? Macam tu la kalau sakit chemical burn.

Artikel Lain: Hati Ayam Organ Dalaman Tinggi Nutrisi. Tapi Elak Makan Banyak, Boleh Bawa Mudharat!

So ibu-bapa, saya nak tekankan di sini..

IKLAN

1) Chemical burn boleh berlaku dengan pelbagai jenis produk yang ada di rumah kita – bahan cucian, bleach, fertilizers, gam kuat, paint thinner, disinfectants. Maka, tolong simpan semua ini di tempat yang selamat dan susah dicapai oleh anak-anak.

2) Mangsa keadaan di rumah selalunya kanak-kanak. Mereka mungkin main dan terpegang mata, atau kulit bahagian badan lain. Ada kes telan bahan toksik itu.

3) Tanda-tanda awal chemical burn adalah sakit, kulit merekah, kulit mejadi merah, menggelupas, lepuh air dan bengkak.

IKLAN

So, apa yang kena buat kalau anak kita yang jadi mangsa chemical burn?

1) Jika ada pakaian yang terkena, guna sarung tangan dan gunting pakaian tu.

2) Jika bahan toksik tu kering dan berserbuk, buang gunakan brush. Jangan sapu dengan kain basah!

3) Jika terkena mata atau kulit, lalukan dengan air secepat mungkin. Air yang digunakan mestilah suam, banyak dan tekanan yang tidak kuat. Pressure air yang terlalu kuat boleh menyebabkan bahan kimia itu masuk lebih mendalam dalam kulit dan menyebabkan luka yang lebih teruk.

4) Terus datang jumpa doktor SECEPAT MUNGKIN.

Artikel Lain: Tak Perlu Defrost Lama Daging & Ayam Di Sinki, Risiko Keracunan. Ini Cara Betul Dikongsi KKM!